BAKUCHIOL

BAKUCHIOL

La gran majoria de vosaltres heu sentit a parlar de la família dels retinoids, que està formada per diferents molècules com el retinol, l’àcid retinoic, el retinaldheid…

Aquests ingredients tenen la capacitat de reduir el gruix epidèrmic, disminuint les arrugues fines, millorant la textura de la pell, unificant el to i augmentant la lluminositat. A la dermis promouen la producció de fibres de col·lagen i elastina, fent que millori el tensat i l’elasticitat de la pell. El retinol doncs, és un ingredient cosmètic que constitueix un valuós actiu antienvelliment.

Però sabeu què és el Bakuchiol?

El bakuchiol és un fenol de meroterpè purificat que es troba principalment a les llavors i fulles de la planta índia Psoralea corylifolia, una planta medicinal utilitzada tradicionalment en la medicina xinesa. A causa d’aquest origen vegetal, alguns l’anomenen «retinol vegà», encara que també es pot obtenir retinol a partir de fonts naturals.

Com funciona?

Tot i que el bakuchiol i el retinol són molècules diferents amb una estructura química diferent, utilitza vies cel·lulars similars a les dels retinoids, de manera que els seus efectes són similars. Ambdues molècules produeixen canvis similars en l’expressió de certs gens, encara que el mecanisme d’acció del bakuchiol no es coneix exactament.

Quines són les seves propietats?

El bakuchiol és molt versàtil i entre les seves propietats trobarem les següents:

Antienvelliment: promou la renovació cel·lular i la síntesi de fibres de col·lagen i elàstiques, de manera que millora la textura de la pell i l’elasticitat.

Antioxidant: augmenta la resistència de les cèl·lules a l’estrès oxidatiu.

Depigmentant: interfereix en la síntesi de melanina a diferents nivells.

Antimicrobiana: alguns estudis han demostrat el seu paper com a fungicida.

Antiinflamatòria: com que disminueix la inflamació, és útil en malalties com l’acné.

Antiproliferativa: estudis recents indiquen que també actua en la regulació de certes vies tumorals mitjançant la disminució de la proliferació cel·lular i aquesta molècula s’està investigant en la prevenció del càncer de pell.

Quins avantatges té respecte el retinol?

Els estudis que han analitzat els dos components conclouen que el bakuchiol causa menys irritació i menys descamació que el retinol, per la qual cosa sembla ser millor tolerat. Un altre avantatge és que no és fotosensibilitzant, de manera que també es pot utilitzar al matí i a l’estiu. No obstant això, s’ha vist que en les primeres setmanes d’aplicació sí que causa eritema.

Desavantatges?

De moment, el bakuchiol s’ha de guanyar el seu lloc i es necessiten més estudis a llarg termini per demostrar que la seva eficàcia és comparable a la del retinol.

Gràcies al seu origen natural, el bakuchiol és una alternativa eficaç per pells sensibles que volen incloure actius retinol-like als seus tractaments i també per dones embarassades o durant la lactància.

A més el bakuchiol complementa l’acció antioxidant del retinol i amplia la seva capacitat per reparar danys a la pell. Les seves propietats estabilitzants ajuden a que el retinol es conservi més temps.

Al mercat ja hi ha forces productes amb bakuchiol i d’altres amb la combinació dels dos.

Espero que us hagi resultat interessant i si teniu algun dubte, deixeu-lo a comentaris.

Leave a comment