COM FER UNA RUTINA FACIAL: els 4 passos essencials per mantenir una pell sana

COM FER UNA RUTINA FACIAL: els 4 passos essencials per mantenir una pell sana

Què va primer la crema o el sèrum? Quan aplico la vitamina C i quin tipus (ampolla, sèrum…)? Quan em faig la mascareta facial? Aquestes són algunes de les preguntes que m’acostumen a fer amigues, familiars i pacients que venen a la consulta per assessorar-se sobre quins cosmètics comprar i com usar-los.

El món de la cosmètica facial pot ser desorbitat a primera vista però no té perquè ser-ho si tens alguns conceptes clars.

La pell normal és una pell equilibrada però no perfecta, és sensible als efectes del temps i als factors ambientals. Els tres aspectes més importants per la cura de la pell són:

  • Saber quin tipus de pell tinc (normal, mixta, grassa, seca…) i si existeix alguna dermatosi o patologia (cuperosi, acné, dermatitis seborreica, xerosis, èczema…)
  • Conèixer la rutina diària que cal seguir per mantenir la pell hidratada i equilibrada
  • Ser constants

En el post d’avui us deixo les claus per una bona rutina facial. En primer lloc, cal saber que l’ordre en què apliquem els productes defineix com la pell els absorbirà, és a dir, es comença pels productes més lleugers i més àcids i s’acaba amb els de textura més densa i menys àcids.

  1. NETEJA

És imprescindible que la cara estigui neta abans de seguir amb la resta de productes. Lo ideal és netejar-la 2 cops al dia, al matí per retirar l’excés de sebo que es produeix al dormir, i de nit per treure les impureses.

De netejadors facials n’hi ha infinits i cal seleccionar aquell que s’adequa millor a la nostra pell, ja sigui més astringent si la tenim grassa, més  suau si la tenim seca i per la nit, s’aconsella fer servir primer una aigua micel·lar o una llet per retirar el maquillatge, crema, pol·lució… seguit del gel o espuma netejadora.

De tan en tant (1-2 cops a la setmana), d’acord a les necessitats de la nostra pell, es pot fer servir un gel exfoliant o una mascareta exfoliant per tal d’aprofundir amb la neteja (reduir el poro, disminuir les imperfeccions i marques, retirar les cèl·lules mortes…).

2. SÈRUM

El sèrum facial és una fórmula d’actius a molt alta concentració i penetra a les capes més profundes de la pell. Hi ha molts sèrums amb diferents funcions: reparar, il·luminar, hidratar, efecte antioxidant, disminuir la pigmentació…

Es recomana a totes les edats però sobretot a les pells més madures. En pells mixtes o grasses fins i tot pot substituir la crema hidratant.

Els ingredients dels sèrums poden diferir segons si els usem de dia o de nit, de dia s’aconsella usar sèrums antioxidants o bé matificants o il·luminadors i de nit sèrums amb una funció més reparadora o exfoliant.

És important combinar els productes (dia – nit), no tot a la vegada i fer transicions durant la setmana i durant l’any en funció del què volem tractar (taques, arrugues…) ja que uns productes tindran un efecte més beneficiós durant l’hivern i d’altres durant els mesos d’estiu.

3. CREMA HIDRATANT

És fonamental mantenir la pell hidratada, sobretot les pells madures i seques. Els productes hidratants acostumen a tenir una textura més densa i estan dissenyats perquè s’absorbeixin lentament. La crema hidratant evitarà que l’epidermis s’assequi mantenint la humitat necessària per donar elasticitat i un efecte barrera per protegir-la d’agressions externes. 

En aquest pas és interessant diferenciar la crema de dia  (ens ha de protegir del sol, de la pol·lució i de les condicions ambientals) amb la de nit (es posen en marxa els mecanismes de reparació de la pell per tal de restaurar, reparar, regenerar i nodrir-la).

La zona del contorn d’ulls és la més sensible, la més fina i que es deshidrata amb més facilitat. És important hidratar aquesta zona almenys 2 cops al dia amb un producte específic, lliure de perfums. S’aconsella aplicar-lo mitjançant tocs suaus acompanyant el líquid limfàtic cap al llagrimal.

4. PROTECCIÓ SOLAR

L’exposició a la contaminació, els canvis meteorològics, el tabac i les radiacions solars són les principals causes de l’envelliment prematur de la pell, és a dir, l’aparició d’arrugues, taques, discromies…

La protecció solar és fonamental després de la crema hidratant de dia ja sigui l’hivern o l’estiu, faci sol o estigui ennuvolat.

En alguns casos, la crema hidratant sol portar factor de protecció solar (fps) (majoritàriament >20), si és així i és l’hivern, podria ser suficient però si és l’estiu o aquest fps és inferior a 20, cal aplicar una protecció solar a sobre amb un fps 50+.

Si volem maquillar-nos, cal fer-ho després de la protecció del sol o bé usant una crema hidratant amb fps i amb color o una protecció solar amb color que ja serveixen de base de maquillatge.

Més endavant aniré aprofundint sobre els ingredients que podem usar en cada pas i els seus usos i indicacions (retinol, vitamina C, niacinamida, àcid azelaic, alfahidroxiàcids, bakuchiol i molts més).

Aquests són els passos que s’aconsella mantenir per tenir una pell sana, tot i així cada pell és única i cal conèixer-la i adaptar la rutina a les seves necessitats i al tipus de pell.

Si tens dubtes sobre quin tipus de pell tens i quins productes fer servir, consulta al dermatòleg perquè et pugui assessorar.

Leave a comment