Com tractar i prevenir un brot de pell atòpica?

Com tractar i prevenir un brot de pell atòpica?

La principal missió de la nostra pell és actuar com a barrera separant el nostre organisme del medi extern, protegint-nos d’agents agressors externs i minimitzant la pèrdua d’aigua i altres components necessaris cap a l’exterior.

Entendre la dermatitis atòpica (DA) és comprendre el concepte de barrera cutània. Per això convé conèixer el paper de la filagrina, una proteïna estructural imprescindible pel desenvolupament i manteniment de la barrera cutània implicada en una gran varietat de patologies dermatològiques, entre elles la DA.

Si no hi ha filagrina o aquesta no funciona correctament es produeix una alteració en l’organització dels filaments de queratina del citoesquelet i en l’estructura de l’envoltura cornificada de la capa més superficial. Tot això comporta una deshidratació de la capa còrnia i un pH més alcalí, provocant un augment de l’activitat de certes proteases amb la conseqüent alliberació de mediadors proinflamatoris per part dels queratinòcits, provocant una resposta inflamatòria Th2.

La DA és una dermatosis crònica inflamatòria i pruriginosa que afecta en major o menor intensitat un 20% dels nens/es del nostre medi i un 2-3% dels adults, sent la malaltia crònica més freqüent en la infància. Sovint s’associa a una elevació IgE sèrica i a una història personal o familiar d’asma i rinitis.

Se sol iniciar entre els 3-6 mesos d’edat i la majoria es resol abans de l’edat adulta. Cursa a brots, caracteritzant-se per prurit intens i xerosis (sequetat) més o menys marcada i lesions ja inflamades o èczemes.

El més important però, és el gran impacte en la qualitat de vida dels pacients i de les famílies que ho pateixen (ja que els pacients solen mostrar-se irritables, nerviosos, dormen pitjor…)d’aquí la importància d’aconseguir un bon control.

Tot seguit parlarem de com manejar els brots de pell atòpica, centrant-nos en el tractament farmacològic per disminuir la inflamació. També en les mesures generals per cuidar la pell dels nens atòpics, que es basa en la higiene i una bona hidratació.

Els corticoides tòpics (CT) són el tractament més utilitzat tan en nens com en adults quan les mesures d’hidratació i les cures no són suficients. Hi ha diferents grups de CT en funció de la seva potència. La potència està directament relacionada amb l’eficàcia, però també amb els possibles efectes adversos.

L’elecció del corticoide depèn de l’extensió de les lesions, de l’edat del pacient, de la localització i de la gravetat. Tan important és l’elecció del corticoide com la seva galènica (loció, emulsió, crema, pomada, ungüent…). Respecte a la freqüència, una vegada al dia sol ser suficient en els CT de major potència, millor al vespre després del bany.

La incidència d’efectes adversos és baixa i sobretot per un mal ús. L’atròfia cutània és un d’ells i es dóna sobretot amb els corticoides de major potència, en oclusió, en àrees de pell fina i en persones d’edat avançada. Per això no es recomana un tractament continu durant llargs períodes de temps. En definitiva, els CT tenen un bon perfil de seguretat, sempre i quan es realitzi un ús prudent i ponderat.

Si a pesar del tractament amb CT no s’aconsegueix controlar el brot o aquests són molt continus, hi ha altres tractaments com els inhibidors de la calcineurina tòpics (tacrolimus i pimecrolimus), antihistamínics, corticoides sistèmics, fototeràpia i altres immunosupressors.

En quan a les mesures generals:

  • És preferible la dutxa al bany, usant aigua tèbia i gel syndet o oli de bany, evitant productes irritants. 1 cop a la setmana es  pot realitzar un bany d’avena coloidal. La dutxa pot ser diària, sobretot en nens petits que van a l’escola o al parc, i sobretot durant els mesos de calor.
  • Un altre punts important és tallar les ungles per evitar rascades i excoriacions.
  • És importantíssim hidratar la pell ja que aquesta està seca de base. El moment més adequat per hidratar-la és després del bany. En brots severs la crema hidratant pica per això cal aplicar el tractament farmacòlogic i deixar les hidratants per quan la pell comenci a millorar; es pot alternar el corticoide tópic i la crema hidratant durant uns dies abans de deixar el CT per evitar la recidiva posterior. Cal usar i abusar de les cremes hidratants ja que és el millor tractament preventiu. 
  • És preferible usar roba de cotó, sobretot la que toca directament el cos, evitant llana, plàstics i gomes.
  • La sudoració pot empitjorar la dermatitis i/o augmentar el prurit, es recomana evitar l’excés de calor.

Espero que us hagi resultat interessant i pràctic per poder manejar més bé la DA del vostre petit/a.

Si teniu algun dubte, podeu deixar-lo a comentaris.

2 Comments

  • Posted 25 de mayo de 2021 21:13
    by Clara

    Molt interessant! En el cas de la meva petitona que li he de posar Septomida Spray (receptat pel pediatre), li puc posar crema hidratant quan la intenció de l’spray és assecar la pell?
    Gràcies!

    • Posted 26 de mayo de 2021 08:42

      Hola Clara,
      Si li estàs posant Septomida spray per una foliculitis o bé una miliària o qualsevol altre dermatosis que calgui assecar la pell no li hauries de posar crema hidratant a la zona on tingui la patologia, si a la resta del cos.
      Espero haver-te resolt el dubte.

Leave a comment