Conseqüències de la Covid19

Conseqüències de la Covid19

La Covid-19 no ha fet que les patologies dermatològiques desapareguin sinó que més aviat el contrari, està provocant un increment de casos d’acné (parlaré en un altre post del maskacné), rosàcia, efluvis i sobretot dermatitis de mans, ja que el rentat de mans, junt amb l’ús de la mascareta són les mesures preventives més eficaces front al contagi pel SARS-Cov2.

Les mans són les “eines” corporals més utilitzades i per això estan en contacte amb una gran varietat de substàncies químiques i irritants respecte altres àrees del cos.

L’èczema de mans sol afectar entre un 10-15% de la població. Les causes de l’èczema de mans són moltes i també cal diferenciar-ho de la psoriasis, la tinya i altres patologies que poden afectar les mans. Segons l’etiologia, es pot classificar en dermatitis de contacte irritativa, dermatitis de contacte al·lèrgica, dermatitis atòpica, dermatitis hiperqueratòsica, èczema dishidròtic i dermatitis friccional, però les superposicions i les presentacions mixtes són freqüents.

El que està passant actualment pel rentat freqüent de mans, l’ús constant de gels hidroalcohòlics, la intensificació de les mesures d’ higiene amb productes irritants com el lleixiu i en breu el fred… és un augment de casos de dermatitis de contacte irritativa (DCI). La DCI és una reacció inespecífica que pot ocórrer a qualsevol individu que s’exposi a un contacte continu de substàncies considerades irritants com l’aigua, detergents o altre productes químics, sent més vulnerables, aquelles persones amb alteracions de la funció barrera, com per exemple els atòpics.

La DCI es sol presentar com una èczema crònic, manifestant-se amb sequedat, tibantor, picor o inclús dolor que provoca un impacte negatiu en la qualitat de vida de qui ho pateix i en casos més greus inclús la baixa laboral.

Què podem fer per prevenir-ho o millorar-ho?

  • Utilitzar desinfectants de base alcohòlica amb glicerina.
  • Rentar les mans amb aigua tèbia i amb sabons sense detergents ni perfums (syndet). 
  • Assecar bé les mans, sobretot entre els dits.
  • Aplicar cremes hidratants a diari i vàries vegades al dia, sobretot després del rentat. Usar cremes emol·lients riques en lípids, lliures de fragàncies i determinats conservants per evitar sensibilitzacions.
  • Treure els anells abans de realitzar treballs humits o durant el rentat de mans, ja que solen retenir irritants.
  • Minimitzar el contacte amb fruita, verdura durant la preparació del menjar.
  • Utilitzar guants segons el tipus de treball i els components que es manipulin.
  • Durant les feines de casa usar guants de cotó sota els guants de goma per evitar l’empitjorament de l’èczema amb la sudoració.
  • Usar guants a l’exterior si fa fred.

Tot i les recomanacions mencionades, en moltes ocasiones, l’èczema de mans requerirà d’un tractament mèdic segons la severitat, l’evolució i la morfologia. És per això que es recomana consultar a un dermatòleg per a un correcte diagnòstic, tractament i aconseguir un bon control i resolució del procés.

Leave a comment