La Fundació AEDV Piel sana, en col·laboració amb l’Institut Salud sin Bulos, ha realitzat en el marc del Congrés AEDV Virtual de la setmana passada, la sessió #DermaSinBulos, per parlar de les desinformacions en salut i en dermatologia i com fer front a elles per oferir informació de rigor.
Des de fa uns mesos s’ha detectat un increment dels rumors i falses creences sobre els problemes dermatològics. La propagació de tot aquest tipus de mites i rumors té una dimensió més gran amb l’ús de les xarxes, de manera que s’ha de conscienciar la població que confiï en el seu dermatòleg en lloc d’un conegut o d’un influencer sense formació científica.
Hi ha una saturació d’informació de salut a la xarxa i, entre aquest maremàgnum, el pacient no sap distingir els rumors de la informació veraç si no rep orientació.
En aquest enllaç s’expliquen consells per detectar falsa informació a internet https://youtu.be/UKGW9XmeWQE .
Els perills d’aquesta multiplicació de missatges falsos són molts com l’abandonament de tractaments mèdics, optar per alternatives poc segures, generar falses alarmes, promoure la confusió o anar a pseudoterapias perilloses.
Un dels motius pels quals els rumors arriben tan fàcilment és perquè els pacients no solen estar conformes amb la informació que reben dels seus metges o sanitaris. No obstant això, no tot està perdut en el món de la informació sanitària i, en concret, de la dermatològica. L’escolta activa per part del professional sanitari, així com la facilitació d’eines perquè el pacient i familiar puguin expressar les seves necessitats, ajudant a que el pacient sigui proactiu, facilitar la transparència o fins i tot la recepta de llocs web amb informació de rigor són algunes de les claus que poden millorar la comunicació entre metge i pacient i pal·liar, d’aquesta manera, la credibilitat cap a certs missatges que circulen per les xarxes socials, pantalles, etc. Per tant, iniciatives com aquesta web entre d’altres són útils per millorar aquesta comunicació i que no s’acudeixi a ‘Dr. Google ‘o’ Dra. Alexa ‘ «.
De totes formes, es recoman contrastar la informació amb el professional sanitari abans de prendre qualsevol decisió sobre la salut.