
La sarna o escabiosi és una infecció cutània produïda per un paràsit (àcar) microscòpic anomenat Sarcoptes scabiei var. hominis. Es tracta d’una malaltia contagiosa freqüent i afecta persones de qualsevol edat, origen, condició social o hàbits higiènics. Ocasiona un problema de salut pública en el context de cúmuls de persones, com ara hospitals, residències geriàtriques o escoles, on cuidadors i convivents poden adquirir la malaltia i produir brots epidèmics.
CLÍNICA
El símptoma principal de la sarna és el picor intens generalitzat. Acostuma a ser més intens per la nit i en adults sol respectar la cara i el cuir cabellut. És especialment freqüent l’afectació dels espais interdigitals, canells, avantbraços, colzes, els plecs (axil·lars, submamaris i intergluti), abdomen, cuixes i peus. La presència de solcs (túnels) lineals diminuts entre els dits i la part interna dels canells és molt característica i representen el camí que ha excavat l’àcar per sota la pell.


A la zona genital poden aparèixer els nòduls escabiòtics que es poden veure inclús passada la infecció i consisteixen en pàpules o petits nòduls molt pruriginosos, secundaris a una reacció inflamatòria localitzada front al paràsit. És freqüent observar també lesions produïdes pel gratat que, en ocasions, es poden sobreinfectar.
En persones immunodeprimides i persones grans, la infecció pot ser més extensa amb una gran descamació, inclús crostes que són extremadament contagioses (sarna crostosa o noruega) i poden no tenir prurit!

TRANSMISSIÓ
La transmissió de la sarna és per contacte directe i perllongat (entre 15-20 minuts) amb la pell d’una persona infectada. Un contacte físic breu com una encaixada de mans o una abraçada no suposa una font de contagi habitual. Es transmet fàcilment entre els convivents familiars i a les parelles sexuals. La sarna també es pot transmetre de manera indirecta mitjançant fòmits (objectes), com ara la roba de vestir, roba de llit o les tovalloles contaminades recentment, ja que els àcars poden sobreviure fora del cos humà entre 2 i 4 dies.

Els símptomes acostumen a aparèixer entre 2 i 6 setmanes després del contacte. Una persona infestada és una font potencial d’infecció per altres individus, fins i tot en absència de símptomes. La roba que ha estat en contacte amb la persona afectada és potencialment contagiosa fins que hagi sigut tractada o hagin passat 7 dies després del seu últim ús.
** Els animals no propaguen la sarna humana, ni un animal amb sarna pot transmetre-la a una persona, donat que es tracta de variants d’àcar diferents!
TRACTAMENT MÈDIC
El tractament de la sarna l’han de realitzar tant el pacient com tots els seus contactes estrets encara que no presentin símptomes. Aquests contactes inclouen als convivents, contactes sexuals i en especial a tota persona que hagi tingut un contacte directe i perllongat (pell a pell) amb la persona infestada durant el mes anterior a l’inici dels símptomes. No tractar els contactes és una causa freqüent de reinfeccions.
La permetrina en crema al 5% és el tractament de primera elecció en la majoria de situacions, excepte en nadons de menys de 2 mesos. És el tractament tòpic més efectiu, més ben tolerat i amb menys toxicitat. La pauta de tractament a seguir és:
- Iniciï el tractament de contactes estrets i convivents a la vegada (en un període de 24h).
- Talli’s les ungles per evitar que el paràsit s’acumuli sota les ungles.
- Renti’s tot el cos amb aigua i sabó abundant.
- Apliqui una capa de crema de permetrina sobre tota la superfície del cos acabat de dutxar i ben sec, des del coll fins als peus (inclosos). Com si es tractés de crema hidratant.
- Insisteixi especialment en l’aplicació de la crema als plecs cutanis: entre els dits, sota les ungles dels dits de les mans i els peus, entre les natges, sota els pits, en genitals externs, etc.
- Deixi actuar la crema durant 12 hores (mínim 8 hores), preferentment per la nit, sense esbandir- se la crema ni rentar-se les mans fins al matí següent.
- Pel mati, a les 8-12 hores del tractament, renti de nou tot el cos amb aigua i sabó abundant. Preferiblement amb aigua freda o tèbia ja que amb aigua calenta la pell irritada pot picar.
- Utilitzi roba neta després i canvieu la roba del llit (llençols, coixins, …).
- Repeteixi el mateix procediment al cap de 7 dies. En total, s’haurà realitzat dues aplicacions nocturnes separades per una setmana.
En ocasions, el vostre metge/ssa pot recomanar l’ús de ivermectina oral. Cal prendre una dosis de 200 mcg/kg (en una o diverses pastilles) en un mateix moment i repetir-ho al cap de 14 dies.
* Les persones afectades no han de tornar a l’escola o lloc de treball fins passades 24 hores d’haver fet la primera tanda del tractament
MESURES HIGIÈNIQUES
La realització d’unes mesures higièniques adequades és crucial, tan important com el tractament mèdic. Aquestes mesures determinen, en gran part, la correcta erradicació del paràsit i permeten evitar una possible reinfecció de l’individu. Tota la roba, llençols, tovalloles, etc. utilitzades per la persona infestada o contactes propers durant els 7 dies abans d’aplicar el tractament i la que s’ha utilitzat durant el tractament pot estar infestada d’àcars o ous i s’ha de tractar. També caldrà netejar els mobles entapissats, sofà, catifes i altres superfícies del seu domicili i espais habituals.

Així mateix, és imprescindible que es realitzi el mateix dia que s’iniciï el tractament mèdic. A continuació es detallen les mesures a realitzar:
- Roba o material que es pugui rentar: (roba de vestir, llençols, …) s’ha de posar a la rentadora amb aigua calenta, mínim 10 minuts a 60ºC; o utilitzar l’assecadora en un cicle calent durant 20 minuts per tal erradicar tant els àcars com els ous.
- Roba o material que no es pugui rentar: (mantes, coixins, sabates i abrics per exemple) directament s’ha de posar en una bossa de plàstic ben tancada durant 7 dies com a mínim i després ventilar-la 24 hores abans d’utilitzar-la.
- Sofàs, mobles, seients del cotxe: neteja amb aigua i sabó o aplicar insecticides i, posteriorment, passar l’aspiradora a fons. Aquests objectes es poden cobrir amb fundes de plàstic per evitar el contacte directe amb la roba.
- Superfícies dures del mobiliari: neteja i desinfecció rutinària amb lleixiu o sistemes de neteja a vapor que poden assolir temperatures de vapor de més de 120°C.
La pruïja pot persistir fins a 6 setmanes després del tractament encara que tots els àcars i els ous s’hagin mort. Es recomana utilitzar cremes hidratants i mantenir la pell neta i seca, i es poden prescriure antihistamínics orals i un corticoide tòpic suau.
La sarna deixa de ser contagiosa a les 12 hores posteriors a realitzar el tractament correctament i al cap de 24 hores de la primera tanda de tractament ja no cal aïllament. Ara bé, en situacions de brot, (especialment en residències o escoles) poden caldre més dies i ja d’entrada recomanar 7 dies d’aïllament, és a dir, fins l’endemà de la segona aplicació del tractament.
És recomanable la realització d’una consulta mèdica a les 2-4 setmanes després de finalitzar el tractament per valorar l’erradicació del paràsit.