Aplicar la crema solar no és fàcil i poden quedar zones sense cobrir (orelles, mans, dors dels peus…), de fet més del 50% de la radiació solar arriba a la nostra pell a pesar dels filtres solars. La fotoprotecció oral és un complement que junt amb les cremes solars multipliquen la protecció de la pell en front el sol; prevenen de forma més eficaç els danys solars com les cremades, les taques i l’envelliment prematur, entre d’altres.
La fotoprotecció oral té una formulació comú dirigida a prevenir, neutralizar i reparar els danys de la radiació solar (ultravioleta, visible i infrarroja). Les càpsules de protecció solar són complements alimenticis elaborats a base de components vegetals com els betacarotens, vitamines i extractes naturals que contribueixen a protegir la pell de la radiació solar. Presenten un efecte protector per la seva acció antioxidant, antiinflamatòria i immunomoduladora.
Però realment són eficaces les càpsules per protegir-nos del sol i per bronzejar-nos més fàcilment?
Des de fa diversos anys estan sorgint al mercat múltiples suplements de vitamines i antioxidants amb suposats efectes protectors de les radiacions solars i intensificadors del bronzejat, des dels més famosos B-carotens, la vitamina A, E i C fins als més actuals derivats de diferents extractes de plantes com el te verd, la falguera o el raïm negre.

Segons els darrers estudis en fotoprotecció (oral i cutània) les substàncies més tradicionalment relacionades amb la protecció solar com la vitamina A, E, C i diferents tipus de carotens (licopè, luteïna…), han demostrat una baixa protecció a les agressions de la radiació solar, cremades i desenvolupament de càncers cutanis relacionats amb el sol. Combinades amb altres substàncies poden tenir un efecte potenciador, però per si soles l’efecte és escàs. En els darrers 10 anys s’ha experimentat amb noves substàncies amb suposats efectes protectors. D’entre aquestes noves, les que han demostrat ser més eficaces en la prevenció de cremades solars, l’envelliment cutani, dany de l’ADN i per tant de càncers induïts per la radiació solar, han estat els polifenols de diverses plantes. Entre elles destaquen: Polypodium Leucotomos (una falguera d’Amèrica Central). Una revisió conclou que aquest producte presenta nombroses propietats beneficioses com a antioxidant, fotoprotector, antimutagènic i immunomodulador. Les catequines del te verd han demostrat també efectes protectors tant en aplicació tòpica com per via oral en estudis in vitro. Les proantocianidines i els polifenols del raïm negre (inclòs el resveratrol) també s’han mostrat beneficiosos en estudis in vitro en prevenció de càncers induïts per les radiacions solars. Per últim, la silimarina del card marià també s’ha mostrat eficaç tant en aplicació tòpica com oral.
A més a més, alguns dels suplements porten vitamina D, una vitamina que ajuda a absorbir el calci, necessari pels ossos i que s’activa amb la llum solar.
La majoria de pastilles bronzejadores estan fetes d’additius similars als carotens. La finalitat és que es dipositin a la pell perquè li donin un color ataronjat, però no produeixen bronzejat per augment de la melanina, sinó pel tint dipositat a la pell.
Els fotoprotectors orals no substitueixen les cremes solars!
La suplementació oral no pot ni ha de substituir en cap cas els filtres solars en forma de crema, que són els principals protectors solars per la seva acció bloquejadora de la radiació abans que entri a la pell. Tampoc ens permeten resistir més temps sota el sol sense que aquest ens faci mal ni reduir el grau de filtre solar. Per això, l’únic lloc que tenen és com a complement de les cremes per reduir els efectes nocius de la radiació solar, que apareixen fins i tot encara que prenguem el sol amb cremes de filtres prou alts.

Quan començar a prendre-ho?
Els suplements es poden prendre entre 2 i 4 setmanes abans de l’estiu o de quan es produeixi una exposició solar més intensa (per exemple un viatge o vacances a la platja o a països tropicals) i mentre duri la mateixa. I SEMPRE acompanyats de cremes solars amb filtres adequats!
Per a qui està indicat?
Pot prendre-ho tothom però sobretot es recomana:
- Pacients amb pell sensible o que pateixen alguna malaltia dermatològica (lupus, vitiligen, malaltia de darier, fotodermatosis…)
- Antecedents de càncer de pell
- Per prevenir l’aparició de taques i l’envelliment cutani
- Pacients amb fototips molt clars (fitzpatrick I, II)
- Pacients exposats diàriament a la radiació solar (feina, oci…)
En conclusió, els fotoprotectors orals han demostrat eficàcia en la protecció solar, si bé no com a única forma de fotoprotecció, sinó en combinació, ja sigui amb l’ús de cremes solars i el més important evitant les hores centrals del dia, buscar l’ombra i utilitzar les altres mesures físiques com portar roba adequada, gorra/barret i ulleres.
