Hi ha diverses erupcions pròpies d’aquesta època; des de les simples picades, fins l’erupció polimorfa lumínica (una al·lèrgia solar), passant per diferents malalties o reaccions que poden aparèixer pel sol i la calor. Avui parlarem sobre uns granets relacionats amb la suor, que reben el nom de miliària o sudamina o borradura.
Què és la miliària?
Es tracta de granets que poden aparèixer en diferents zones del cos, especialment en èpoques de calor. Hi ha 3 tipus de miliària:
- Miliària cristal·lina: és freqüent en nadons. El taponament és en la part més supericial del conducte. Consisteix en pàpules o vesícules molt petites, del color de la pell normal, que es trenquen fàcilment sense causar inflamació. Sol aparèixer al cap, coll i part alta de l’esquena.

- Miliària rubra: és el tipus més freqüent. El taponament és algo més profund. Són pàpules vermelles que en ocasions piquen. També és freqüent en nadons i durant la infància (sobretot en el coll i part alta de l’esquena) però pot aparèixer a qualsevol edat en zones on es sua més (coll, aixelles, engonals…).

- Miliària profunda: és el menys freqüent. Són grans de major tamany i sobretot es es dona en adults, en zones tropicals o bé en treballadors exposats a altes Tº.
Per què apareix?
La causa fonamental, és l’obstrucció dels conductes per on surt la suor a la superfície de la pell (els conductes de les anomenades glàndules sudorípares ecrines) causat per cèl·lules de la pell i residus. La suor queda retinguda i provoca inflamació. Això pot ocórrer en relació amb:
- Clima calorós i humit
- Exercici físic intens
- Febre
- Productes cosmètics, embenats o peces que no transpiren adequadament.
Com es diagnostica?
Habitualment amb una exploració clínica per part del pediatre o dermatòleg sol ser suficient ja que els granets i les seves circumstàncies solen ser molt característics. Excepcionalment, pot necessitar-se una biòpsia per diferenciar aquests granets d’altres malalties, però aquesta situació és molt poc habitual.

Com es tracta?
La miliària millora progressivament evitant els desencadenants, és a dir, allò que afavoreix la sudoració de la zona.
- És recomanable utilitzar peces lleugeres, transpirables i no aplicar cremes o productes que puguin ocluir la pell.
- El bany / dutxa diaris poden ajudar a mantenir la zona neta i afavorir la curació.
- També hi ha locions de calamina o d’òxid de zinc que poden ajudar a calmar la irritació-coïssor.
- En algunes ocasions en què els granets estan molt inflamats i causen coïssor, es poden utilitzar cremes amb corticoide durant alguns dies per accelerar la curació.
Si tot i així no millora i perdura, consulta a l’especialista que potser no és una miliària.