HIGIENE FACIAL

HIGIENE FACIAL

Un pas imprescindible en qualsevol rutina cosmètica és sens dubte la neteja. De res serveix que utilitzem els millors cosmètics del mercat si la nostra pell no està preparada per assimilar-los, i per això ha d’estar neta.

La neteja és fonamental per eliminar:

 • Impureses generades per la contaminació i la brutícia de les nostres mans quan ens toquem la cara…
 • Restes de productes cosmètics, com protectors solars, maquillatge, cremes…
 • Restes de cèl·lules mortes
 • Excés de sebo i suor

La higiene també s’ha de fer si no et maquilles, sobretot en pells grasses. Si no retirem la grassa, els poros es tapen i les glàndules s’inflamen afavorint l’aparició de lesions d’acné. A més la brutícia i les partícules de pol·lució fan que la nostra pell estigui més apagada i menys lluminosa.

Una neteja afavoreix la penetració de qualsevol actiu que s’aplica posteriorment a la pell.

Per tant, és evident que la higiene facial és necessària si volem mantenir una pell sana, evitar possibles imperfeccions i obtenir els millors resultats amb els cosmètics que utilitzem. 

Els netejadors són eficaços per mantenir la higiene de la pell, però també la poden danyar. Un dels factors que pot influir en aquesta alteració és el pH. Un pH entre 5-7 és el més adequat en aquests tipus de productes ja que minimitzarà el dany de la barrera cutània.

Per altra banda, és important tenir en compte que els tensoactius no poden distingir entre la brutícia lipídica de la pell i els lípids propis de l’epidermis, necessaris per mantenir la barrera. D’aquí la importància d’escollir aquell producte que s’adapti millor a cada tipus de pell, que no sigui irritant i que porti ingredients que ajudin a mantenir la barrera el més íntegra possible.

El producte elegit ha de cumplir 3 principis fonamentals: realitzar la funció, no perjudicar i resultar agradable.

 • Gels, emulsions o espumes netejadores per pells grasses. Al haver-hi un excés de sebo es busca la sensació de frescor i neteja profunda.
 • Olis,llets o cremes netejadores per pells seques, ja que inclouen ingredients humectants i emolients per una sensació de confort.
 • En pells mixtes és millor usar gels suaus.
 • En pells sensibles, cal usar productes que no portin perfums i que especifiquin que sigui per pells sensibles, ja que evitaran certs ingredients que poden irritar la pell. Són netejadors suaus que porten elements calmants i que s’han testat en pells sensibles.

La neteja s’hauria de realitzar sobretot a la nit, però també al matí.

El concepte de doble neteja, prové de les rutines cosmètiques asiàtiques, en concret la coreana; consisteix en eliminar tota la brutícia de la pell de manera més eficaç utilitzant dos  productes diferents, un amb base oliosa per eliminar restes de maquillatge i brutícia  i l’altre amb una base d’aigua per retirar l’excés de grassa de la pell.

L’aigua micelar té l’avantatge que no aporta grassa a la pell i la gran majoria són capaces de desmaquillar. Si només utilitzem aquesta per netejar, per exemple en pells seques o sensibles, cal aclarir la pell amb una mica d’aigua tèbia posteriorment. 

Si fem la doble neteja, després d’usar l’aigua micelar com a desmaquillant, utilitzem un gel o una espuma netejadora, sobretot amb pells grasses o mixtes per acabar de retirar la grassa de la pell.

Les tovalloletes desmaquillants no s’aconsellen de forma rutinària per diferents motius:

 • Acostumen a portar conservants que poden ser irritants.
 • Tenen un poder netejador mig que afegit al gest de fregar i arrastrar i que no s’aclaren, les converteixen amb productes més irritants. 
 • A més, la gran majoria no són productes sostenibles pel nostre planeta.

Els exfoliants i els peelings ens ajuden a completar la higiene facial. Ens ajuden a recuperar una pell fresca i lluminosa. L’exfoliació s’aconsella a qualsevol edat, en pells grasses per netejar els poros en profunditat 1-2 cops a la setmana i en pells madures, degut a la pèrdua de capacitat de renovació i regeneració de la pell, l’exfoliació natural és més lenta i fer-ho 1 cop a la setmana ajuda a eliminar les impureses i activar la circulació. En un futur post parlarem de les diferències entre aquests dos i deixaré algunes recomanacions.

Espero que us hagi agradat i que no oblideu la higiene facial en la vostra rutina cosmètica!

Leave a comment