Melasma

Melasma

  • Què és el melasma?

El melasma és una hipermelanosis adquirida, una hiperpigmentació que apareix més freqüentment en dones en edat fèrtil, de forma simètrica a la zona de les galtes, llavi superior, front, mentó i menys freqüent a coll i avantbraços. S’anomena cloasma quan apareix durant l’embaràs. Es presenta en forma de taques irregulars de color marronós, gris o fins i tot blavós i són assimptomàtiques.

  • Per què apareix?

La causa exacte del melasma no es coneix. L’embaràs i la lactància, els anticonceptius, ser de pell morena (fototip alt), predisposició genètica i el sol són els principals factors implicats en el melasma. Les taques apareixen exclusivament a les zones exposades al sol, i s’atenuen o desapareixen en els mesos d’hivern, per això se sap que la radiació ultraviolada és el principal factor. Des de fa un temps que també s’estan relacionant altres radiacions de diferent longitud d’ona com la llum visible i la infraroja amb la formació del melasma i altres hiperpigmentacions.

  • Quins tipus de melasma hi ha?

Quan el melasma es manifesta a la cara es defineixen 3 patrons: 

  1. Centrofacial: el més freqüent, aproximadament el 66% dels casos i afecta el front, nas, zona supralabial i mentó.
  2. Malar: afecta un 20% dels casos, afecta les galtes i el nas.
  3. Mandibular: afecta un 15% aproximadament.
  • Què s’ha de fer? 

Per tal de prevenir el melasma, el més important és la protecció solar. Les persones amb predisposició haurien d’usar un protector solar diàriament amb filtre UVB 50+, UVA i protecció per la llum visible (HE-vis) i infrarroja (IR-A). També és important aplicar la quantitat necessària i aplicar-la cada 2 hores, sobretot durant els mesos més calorosos. 

La crema de protecció solar pot no ser suficient i és per això que també es recomana minimitzar l’exposició solar, utilitzant gorres o barrets quan s’està a l’aire lliure.

  • Com es pot tractar?

Durant l’estiu no es solen realitzar tractaments despigmentants i ens centrem en la prevenció de l’aparició de noves taques. La fotoprotecció ja es considera un tractament; a més, avui dia hi ha fotoprotectors solars que també tenen propietats despigmentants.

S’ha demostrat que la combinació de varis tractaments és més eficaç que un sol tractament aïllat. Es poden usar despigmentants tòpics, orals, peelings i fins i tot algun tipus de làser.

  1. Despigmentants tòpics:

El despigmentant estrella és la hidroquinona, el producte més potent que es sol utilitzar a concentracions entre el 2-4% i es pot utilitzar sol o combinat amb altres ingredients com l’àcid azelaic, l’àcid kòjic, els retinoids, els hidroxiàcids o fins i tot corticoides. 

  1. Tractaments orals:

Recentment s’està utilitzant l’àcid tranexàmic per millorar o prevenir el melasma. Es tracta d’un medicament amb un efecte procoagulant, que s’usa per reduir sagnats com el menstrual. Inhibeix la plasmina que té propietats melanogèniques i a la vegada també  inhibeix factors vasculars. Es pot utilitzar tòpic, infiltrat o amb micro needling o bé oral a dosis baixes. 

  1. Peelings: combinen diferents despigmentants com els abans mencionats amb queratolítics com l’àcid salicílic, glicòlic…
  1. Làsers i llum polsada: són tractaments cars, amb una eficàcia variable, sovint inferior als tractaments anteriors i no eviten les recurrències.

El tractament del melasma no és fàcil i és complex ja que cal evitar la reaparició de les lesions una vegada eliminades. Normalment qui té melasma, tindrà sempre aquesta tendència a que certes zones de la pell s’enfosqueixin, però es pot trobar la manera d’evitar i reduir la seva aparició. 

És important assessorar-se per un dermatòleg que recomanarà la millor opció en cada cas.

Leave a comment