Aquesta frase és una de les consultes més freqüents d’aquesta època de l’any i aquest 2020 encara s’ha accentuat més.
La causa més típica d’aquesta caiguda a la tardor és el que anomenem EFLUVI TELOGÈNIC, que és un trastorn del cicle biològic del pèl, el qual un gran nombre de cabells (30% aprox.) entren en fase de repòs i caiguda (telogènica) de forma sincrònica i precipitada, sense respectar el temps habitual pel creixement de nous folicles.
El cuir pilós té aproximadament 100000 cabells. Cada cabell es recanvia cada 3-5 anys i cada unitat folicular realitza 10-30 recanvis al llarg de la vida, per tant cada dia es poden perdre 100 cabells, que seran substituits progressivament per nous cabells en fase anàgen. En un efluvi telogènic aquesta caiguda diària augmenta, podent arribar a ser 300 o més els cabells que es perden, essent aquest fet aparatós sobretot quan ens pentinem, a la dutxa i si el cabell és llarg.
L’efluvi telogènic és més freqüent en dones entre 30 i 50 anys i és un procés limitat en el temps i reversible. Entre les causes més freqüents que ocasionen l’efluvi agut són el postpart, la cirurgia, un ingrés hospitalari, una infecció, el dol, l’estrès emocional, alguns fàrmacs, dietes estrictes… i entre les causes cròniques, alteracions tiroidees, anèmia ferropènica, dèficits nutricionals, la vellesa…
La caiguda no és immediata, des que es produeix el dany fins que ocórrer, solen passar 2-3 mesos.
La pandèmia de la COVID19 ja sigui per la pròpia infecció, l’ingrés hospitalari o l’angoixa que està ocasionant, està incrementant els casos d’efluvi que estem veient aquests dies.
A la consulta, durant l’exploració no s’objectiva cap alteració del cuir pilós, tan sols una pèrdua de volum que el pacient nota sobretot quan es pentina i quan se’l renta.
En quan a tractament, el 95% dels efluvis telogènics aguts es resolen sols sense tractament al cap d’uns mesos, a vegades fins a 12 mesos, quan la causa inicial desapareix. Per tant el més important és fer una bona anamnesi i detectar la causa i eliminar-la o corregir-la. A més, per ajudar a la fase de recreixement i preparar el fol·licle pilós es pot indicar suplements vitamínics i/o locions, sèrums i xampús que regulen el cicle capil·lar i enforteixen el pèl en creixement.
Si estàs patint una caiguda de cabell més accentuada últimament, potser tens un efluvi telogènic, si et preocupa o simplement vols confirmar el diagnòstic per descartar altres patologies del cuir pilós, consulta a un dermatòleg que és l’especialista que t’ajudarà.