En medicina, el mosaïcisme es refereix a dos o més tipus de cèl·lules amb diferent programació genètica en la mateixa persona. Quan aquestes cèl·lules són a la pell, algunes àrees poden veure’s diferent.


El mosaïcisme pigmentari significa que la pell compta amb dos o més tipus de cèl·lules genèticament diferents que donen diferents colors a la pell. Aquests tipus de cèl·lules produeixen diferent quantitat de pigment, resultant en àrees de pell amb diferents colors. Poden ser més fosques (mosaïcisme hiperpigmentat) que la pell normal o més clares (mosaïcisme hipopigmentat).
Quan i com es presenta?
Tot i que sabem que aquestes àrees són genèticament diferents abans del naixement, el canvi de color no és sempre evident al néixer. És comú veure la diferència de color en els primers anys de vida. El mosaïcisme pigmentari ubicat en parts del cos cobertes per la roba podria no notar-se fins que aquestes àrees estiguin exposades al sol.
Són màcules, no es palpen, no molesten, no piquen ni causen cap molèstia al nen/a. Poden tenir diferentes formes molt variades, més o menys rodones, linials, extenent-se al llarg de les extremitats o bé només al tronc.

Com es diagnostica?
El patró i la distribució del color ajuden a fer el diagnòstic. La diferència en el color de la pell pot aparentar vetes ondulades o remolins en un patró anomenat línies de Blaschko. El canvi de color també podria seguir altres patrons. Algunes àrees es podrien veure rodones o ovalades, altres quadrades o semblants a un tauler. També es podrien veure
afectades múltiples o grans àrees de la pell. Els canvis de color sovint es
detenen pronunciadament en la línia mitjana del cos. Una classificació dels patrons en mosaic arquetípics inclou les línies de Blaschko, el patró en tauler d’ escacs, el patró filoide, el patró en parxís sense demarcació de la línia mitja i el patró de lateralització.

Cal fer alguna prova complementària?
Normalment, amb l’observació clínica és més que suficient. Realitzar anàlisis o biòpsies no ens dona informació «extra» en molts casos. En qualsevol cas, és important que el nen sigui valorat per un dermatòleg per fer un diagnòstic diferencial amb altres pigmentacions cutànies.
Hi ha algun tractament?
El mosaïcisme pigmentari és un canvi de color permanent en
la pell. No som capaços d’alterar el material genètic perquè
la pell sigui tota del mateix color. Hi ha estratègies perquè el mosaïcisme pigmentari sigui menys evident. L’ ús de bloquejador solar i tècniques de protecció solar podrien disminuir les visibilitat d’ aquestes àrees. També es poden seguir altres estratègies com camuflar les àrees amb maquillatge. Es pot fer servir maquillatge especial que coincideixi amb el color de pell de la persona per minimitzar les visibilitat d’ aquests canvis de color. El làser normalment no és un tractament efectiu per dissimular aquests canvis de color.
Té algun risc?
Els mosaïcismes no tenen cap risc de desenvolupar cap càncer de pell. Romanen estables durant la vida, tot i que és cert que conforme el nen creix es van veient menys i no són tan evidents com en l’edat adulta.
En els casos de mosaïcismes, sobretot els hipopigmentats, molt extensos que segueixen patrons lineals, es deia que tenien un risc més gran de complicacions en altres òrgans (òssies, neurològiques…). No obstant això, publicacions recents, en les quals s’han observat un munt de casos amb aquestes taques, s’afirma que no cal fer proves als nens amb aquestes taques a la recerca d’altres malalties, si no tenen cap símptoma que el faci sospitar. En la majoria dels casos es tracta d’una manifestació a la pell exclusivament, sense transcendència en altres parts del cos.
En qualsevol cas, és recomanable consultar al dermatòleg davant el dubte.