Per què ens hem de protegir del sol?
La fotoprotecció té com a objectiu prevenir el dany produït en la nostra pell com a resultat de l’exposició a la radiació ultravioleta (UV). La pell té uns mecanismes d’adaptació i defensa per protegir-se d’aquesta agressió, l’eficàcia dels quals és variable en cada individu.
Les cremades solars, la fotosensibilitat, les fotodermatosis, la immunosupressió, el fotoenvelliment i la fotocarcinogènesi són alguns dels efectes adversos més importants.
L’augment de l’esperança de vida, l’excessiva exposició solar per les activitats d’oci a l’aire lliure o per la búsqueda del bronzejat i en algunes zones per la disminució de la capa d’ozó, han contribuït en l’increment dels problemes cutanis i oculars fotoinduits.
Per això s’han desenvolupat estratègies de fotoprotecció basades en reduir l’exposició solar, sobretot a les hores centrals del dia, cobrir la pell amb roba i barrets adequats, usar ulleres de sol i complementar-ho amb la fotoprotecció en cremes d’ampli espectre.

Aquestes intervencions educatives s’han d’iniciar en la infància , ja que és en aquesta etapa de la vida quan evitar el dany solar és crucial per evitar o reduir futurs problemes.
Quins tipus de protecció hi ha?
Existeixen 3 tipus de fotoprotecció:
- Fotoprotecció biològica o natural: són les defenses que genera el propi individu com a resposta a l’exposició solar i ho fa en forma de bronzejat, que es produeix a l’activar-se la producció de melanina.
- Fotoprotecció física: són tots aquells elements que actuen com a barreres entre el sol i la persona. És el cas de la roba, el barret, les ulleres de sol… i també ho és la capa d’ozó.
- Fotoprotecció química: són les substàncies d’aplicació tòpica amb capacitat d’absorbir, reflexar o dispersar fotons de la regió UV, evitant la penetració cutània d’aquests i impedint el dany actínic.
Quines característiques han de complir els teixits per protegir-nos del sol?
Segons Skin Cancer Foundation, la protecció UV proporcionada per la roba depèn de:
- Tipus de teixit: les fibres sintètiques com la lycra, elastà, nylon i el polièster ofereixen millor protecció que el cotó, lli o la seda.
- Densitat: augmenta quan menor és l’espai entre els fils, l’entramat.
- Pes i gruix: augmenta quan major és el pes i el gruix del teixit.
- Color: els colors foscos ofereixen millor protecció.
- Tensió: disminueix amb l’estirament del teixit.
- Humitat: disminueix quan el teixit està mullat.
- Rentat: el rentat previ de la roba nova unes quantes vegades augmenta la protecció UV, especialment quan està confeccionada amb fibres naturals com el cotó, ja que disminueix l’entramat de les fibres.
- Presència d’additius específics: actualment existeixen additius en el procés d’acabat de la roba que permet incrementar la protecció UV.
Com s’indica la protecció UV a la roba?
El factor de protecció ultravioleta (UPF) en tèxtils secs i no estirats és la mesura de la transmissió de radiació UV a través d’un teixit, quantificat amb espectrofotometria, indicant la fracció de rajos UV que poden ser bloquejats pel teixit.
Aquesta norma estableix un sistema de classificació dels teixits en funció de les seves propietats protectores.
Així qualsevol teixit amb UPF>15 proporciona bona protecció solar però el més recomanable és un UPF>50+ sobretot en teixits per activitats a l’aire lliure en zones amb elevada intensitat de radiació UV (platja, muntanya, neu…).
Per a qui resulta interessant la roba amb UPF?
Els nens constitueixen un dels segments de la població més vulnerables davant del sol. Els banyadors infantils que cobreixen el cos, els braços i les cames i proporcionen un nivell de protecció UPF50+ en sec o mullats són ideals per la població infantil, sobretot en menors de 6 anys. A més a més, aquests tèxtils s’assequen ràpidament, són resistents al clor de les piscines i a la sal del mar, són transpirables i no fan calor.

Un altre segment de la població pel que resulta interessant les samarretes i altres peces amb un UPF alt són els esportistes, sobre tot aquells que practiquen esports a l’aire lliure amb una exposició solar intensa i amb la reflexió de l’aigua del mar com el windsurf, paddle surf, natació, navegació…
*Ens protegeix la mascareta?
S’acosta l’estiu i l’ús de la mascareta sembla que encara durarà uns mesos més. Totes les mascaretes deixen passar en major o menor mesura la radiació UV.

I encara que no hi ha estudis que provin quant protegeix cada mascareta, si s’han fet estudis provant diferents teixits de roba i queda clar que les de cotó de color fosc podrien tenir un UPF de 40 i les de neoprè casi no deixen passar el sol.
També és important el desgast i la humitat ja que deixen passar més quantitat de radiació.
Per això es recomana utilitzar fotoprotecció a diari a tota la cara abans de sortir de casa.