Per què la niacinamida està de moda?

Per què la niacinamida està de moda?

La niacinamida és un principi actiu de molts cosmètics del que fins fa poc no se’n parlava gaire en comparació amb el retinol, els hidroxiàcids o els antioxidants. És un compost molt versàtil i que és útil per millorar diverses característiques de la pell.

La niacinamida és la forma amida de la vitamina B3 (àcid nicotínic). A diferència de l’àcid hialurònic el nostre cos no produeix niacinamida naturalment, però la consumim en la nostra dieta, la trobem en aliments com l’ou, la llet, peix, carn… La seva falta provoca una malaltia, rara en el nostre medi, anomenada pelagra, caracteritzada per la combinació de les 3 Ds: dermatitis, diarrea i demència. Aquesta molècula és important per diversos processos relacionats amb l’energia de les cèl·lules i la síntesi d’ADN i la seva transcripció.

Els efectes positius que s’han vist a la pell són en concentracions molt més altes que les que tenim als nostres teixits, això és factible perquè els cosmètics aconsegueixen aquests nivells de concentració de forma localitzada a la zona a tractar.

Quines són les funcions a nivell cutani?

1. Millora la funció barrera

La niacinamida estimula la producció de ceramides, importants per mantenir íntegre el mantell lipídic de la pell i a la vegada evita la pèrdua transepidèrmica d’aigua. També pot reduir l’alliberació d’histamina que ajuda a alleujar la pruïja.

2. Té un efecte despigmentant

La majoria de productes despigmentants frenen directament la tirosinada, un enzim que activa la producció de melanina de la nostra pell. En canvi, la niacinamida, actua en un altre nivell. Una vegada formada la melanina als melanòcits, evita que aquesta passi als queratinòcits que és on s’acumulen formant les taques. Al funcionar per un mecanisme diferent, pot ser útil com a coadjuvant a altres despigmentants més potents.

3. Pot prevenir el càncer de pell

Té un efecte antioxidant per la seva gran capacitat per eliminar radicals lliures, protegir l’ADN cel·lular i disminuir l’eritema després de la radiació UV. En estudis es mostra l’eficàcia de la niacinamida per via oral com a prevenció del càncer de pell.

4. Ajuda a regular la producció de greix

Regula la producció de greix i també té un efecte antibacterià i antiinflamatori millorant la textura de la pell i l’aspecte dels porus.

5. Té un efecte antienvelliment

El seu pes petit molecular fa que penetri molt bé a l’estrat corni, el més superficial de la pell, aportant beneficis com la millora de l’elasticitat, l’estimulació del col·lagen i la reducció d’arrugues.

Per tant, la podem utilitzar per a pells amb acne, rosàcia, deshidratades, fotoenvellides i en pells pigmentades i amb discromies.

A més, la podem trobar en forma de sèrums, cremes, cremes solars… depenent de cada tipus de pell i cada patologia.

Amb quins ingredients es pot barrejar la niacinamida?

Al ser un ingredient molt estable no interfereix amb els beneficis d’altres ingredients ni es torna irritant al barrejar-la, fins i tot a concentracions moderades (5%) pot disminuir la irritació provocada per altres compostos.

Es pot combinar amb altres ingredients com l’àcid hialurònic, alfahidroxiàcids, àcid azelaic, àcid salicílic, retinoides, àcid tranexàmic, fotoprotectors…

En conclusió

La niacinamida és un bon complement per cosmètics enfocats a pells acneiques, pells amb rosàcia, pells amb taques i fotoenvellides. Un actiu que se suma als més coneguts com el retinol, l’àcid hialurònic o la vitamina C.

Espero que us hagi agradat i us pugui ser útil per triar el vostre cosmètic.

Leave a comment