En el post d’avui parlem sobre la pitiriasis versicolor, una infecció fúngica superficial, freqüent durant els mesos de calor.
És una malaltia causada per diferents espècies del gènere Malassezia, sobretot la M. globosa, M. sympodialis i M.furfur. És un llevat comensal de la nostra pell, això vol dir que hi viu de forma natural, que no és contagiós. Necessita la grassa de la pell per viure, és per això que sol afectar les zones més riques en lípids com el tòrax, part alta de l’esquena, coll i part proximal d’extremitats superiors, en ocasions, sobretot en edad infantil, també pot afectar la cara.
Existeixen factors que fan que alguns pacients siguin més propensos a desenvolupar la infecció, sobretot la sudoració, humitat ambiental, immunosupressió, malnutrició, ús anticonceptius orals, ús corticoides tòpics, a part d’una susceptibilitat genètica.

Sota aquestes circumstàncies favorables, els llevats es transformaran de la fase comensal llevaduriforme a la fase patològica micelial, capaç de penetrar l’estrat corni i provocar les lesions.


La clínica sol ser en forma de màcules o plaques rodones-ovalades de tamany variable, que poden confluir, cobertes d’una descamació molt fina, furfuracea i d’un color variable, d’aquí el nom de versicolor. Poden ser rosades, marró clar o hipopigmentades. El més freqüent és que siguin assimptomàtiques però alguns pacients poden presentar prurit d’intensitat variable.
El diagnòstic diferencial cal fer-lo amb la pitiriasis alba, el vitiligen, la dermatitis seborreica, la pitiriasis rosada de Gibert i la hipomelanosis macular progressiva. La llum de wood ens pot ajudar al diagnòstic.
El tractament és tòpic, amb sabó de ketoconazol al 2% o bé disulfur de seleni al 2’5% o piritionat de zinc a l’1% en combinació amb antifúngics tòpics en crema o loció. Poques vegades està indicat el tractament sistèmic, només en casos molt extensos, simptomàtics o resistents al tractament tòpic.
També és important prevenir la reaparició de les lesions, procurant mantenir les zones seques, sobretot eixugar-se bé després de la dutxa, evitar l’excessiva sudoració, usar samarretes transpirables…
Quan les lesions es resolen, solen deixar àrees hipopigmentades, que poden perdurar durant mesos i més evidents durant l’estiu pel bronzejat.

En resum, la pitiriasis versicolor és una infecció benigne, no contagiosa, molt freqüent en gent jove, sobretot durant els mesos de calor, amb repercussions estètiques per les marques blanques (hipopigmentades) i amb tendència a les recurrències.
Si tens lesions que s’assemblen a les localitzacions prèviament descrites, consulta a l’especialista per tal que confirmi el diagnòstic i t’indiqui tractament.