El 50-80% de l’exposició solar de les nostres vides es produeix en els primers 20 anys de vida. Protegir la pell dels nostres fills del sol és fonamental. La pell té memòria i els efectes de la radiació solar ultravioleta (RUV) són acumulatius i irreversibles. Cada cremada solar va sumant i augmentant el risc de tenir càncer de pell. A més a més, la pell dels nens té uns mecanismes de defensa en desenvolupament i són menys eficaços.

Hi ha 3 tipus de protectors solars:
- Filtres físics o minerals
- Filtres químics o orgànics
- Filtres mixtes
Per tal d’elegir el protector sol cal tenir unes consideracions:
- Que sigui específic per a nens
- Que porti protecció solar d’ampli espectre, sobretot UVB i UVA
- Que sigui resistent a l’aigua
- Que sigui amb spf superior a 30, preferiblement 50+
- Segons l’edat:
- En nens menors de 6 mesos s’ha d’evitar l’exposició solar directe i cal usar mesures físiques per protegir-los. Els nens petits, especialment els lactants, són molt sensibles a la radiació solar. Es cremen amb facilitat i corren el risc de deshidratar-se. A més encara que estiguin sota el para-sol, la radiació es reflecteix fins a un 30% i poden cremar-se amb facilitat. En casos puntuals, es podria usar a la cara o al dors de les mans algun protector solar físic que es pugui aplicar a partir de 0 mesos.
- Entre els 6 mesos i els 2-3 anys s’ha de seguir limitant l’exposició solar i s’ha d’usar fotoprotectors solars amb filtres físics o minerals. Aquests reflecteixen la radiació, els raigs reboten, sense penetrar a la pell. Tenen l’inconvenient de la cosmètica que són més densos i costa més d’expandir-se, tot i que en els últims anys se’n poden de trobar de fluids i més fàcils d’aplicar. No són tan resistents a l’aigua i s’ha de repetir l’aplicació més freqüentment que amb els químics.
- En majors de 3 anys ja es podrien usar filtres químics o mixtes.
- En nens amb pell atòpica o sensible es prefereix seguir usant filtres físics o específics per aquestes pells.

- Encara que hi ha molts formats de crema solar, és preferible evitar esprais i aerosols perquè part del producte es perd a l’aire i la seva aplicació és més imprecisa. És millor les cremes, els gels o les locions.
- Els protectors amb filtres físics actuen immediatament un cop els apliquem, els que porten filtres químics són efectiusen 10-20′.
- La quantitat a aplicar ha de ser generosa, lo ideal és 2mg/cm2 i reaplicar-la cada 2h o bé després del bany o de la sudoració excessiva.
- El repel·lent de mosquits es posa sobre la protecció solar.
Independentment de la gran efectivitat dels fotoprotectors actuals, les recomanacions europees ressalten la necessitat de no exposar els nens directament al sol així com la d’usar mesures afegides al fotoprotector tòpic. Per això és saludable que els nens utilitzin gorres si estan exposats al sol. L’òptim és que siguin barrets alats, que poden ajudar a protegir el clatell i les orelles.

A més, per complementar la protecció solar es poden utilitzar samarretes o altres tèxtils. Per mesurar l’efectivitat dels teixits a l’hora de frenar el pas dels UVA i UVB, s’ha creat l’índex UPF (UV Protecting Factor), paral·lelament a l’SPF dels fotoprotectors (que només mesura l’UVB). L’UPF es classifica en protecció bona (UPF 15-24), molt bona (UPF 25-39) i excel·lent (UPF 49-50+). Un UPF 50+ indica que com a molt 1 de cada 50 raigs RUV travessa el teixit, cosa que suposa més d’un 98% de protecció. Les fibres sintètiques, noves, espesses i els colors foscos protegeixen més davant RUV que les fibres naturals, elàstiques i els colors clars.
En qualsevol cas, hi ha nombrosos recursos que ens permeten dur a terme una adequada fotoprotecció sense que els nens s’hagin de privar dels seus jocs o banys estiuencs. La protecció solar perfecte és la que combina tots els elements dels que disposem: gorres, roba amb UPF, ulleres de sol, fotoprotectors a les zones exposades, evitar les hores centrals dels dia (12-16h) i evitar exposicions prolongades.

Ara que s’acosta l’estiu, siguem conscients dels riscos de l’exposició solar i fem-ne un bon ús.