Què saps de l’acne?

Què saps de l’acne?

L’acne és una patologia inflamatòria del fol·licle pilosebaci i es tracta d’una de les malalties més freqüents de la pell, que afecta tant a homes com a dones.

Es produeix per la inflamació de les glàndules pilosebàcies de la pell que obstrueixen els seus porus i facilita l’aparició de diferents erupcions cutànies a la pell.

EDATS

L’acne és una única patologia però pot aparèixer en edats molt diferents, però més freqüentment entre els adolescents, causat pels canvis hormonals que estimulen les glàndules sebàcies de la pell. Segons l’edat trobem:

  • Acne neonatal (entre 2 setmanes de vida i 3 mesos): afecta al 20% dels recent nascuts. És degut a una major producció de greix i a la Malassezia. Es presenta en forma de pústules sense comedons. És una condició benigne i transitòria.
  • Acne preadolescent (entre 8 i 11 anys): és molt freqüent i sol aparèixer abans que altres canvis de la pubertat. Apareix per la producció d’andrògens de les glàndules suprarenals. Destaca la presència de comedons amb molts punts negres a la zona T. Cal descartar signes d’hiperandrogenisme si és greu.
  • Acne adolescent (entre 12 i 24 anys): es calcula que afecta el 85% dels adolescents. Es deu a canvis hormonals normals que apareixen en aquesta etapa, però no significa que no necessiti tractament. Pot associar-se a una disminució de la qualitat de vida, depressió…
  • Acne de la dona adulta (a partir de 25 anys): pot afectar el 35% de les dones. Es deu a molts factors (hormonals, estrés, tabac, dieta, f. genètics…).

CAUSES

Es desconeix per què algunes persones pateixen acne i d’altres no, però se sap que és parcialment hereditari (per exemple s’ha vist que el nombre, tamany i activitat de les glàndules sebàcies és hereditari).

Els principals factors que produeixen l’acne són:

  • Activitat hormonal (períodes menstruals, embaràs, anticonceptius…)
  • Estrés
  • Dieta hiperglucèmica, major consum de llet de vaca, excés de consum de grasses saturades, suplements proteics…
  • Acumulació de cèl·lules mortes a la pell
  • Bacteris als porus (Cutibacterium acnes)
  • La irritació cutània
  • Qualsevol medicació que contingui halògens, liti, barbitúrics o andrògens
  • L’exposició a alts nivells de compostos de clor

GRAUS

L’acne es classifica en diferents graus relacionats amb la gravetat de les lesions:

  • Acne lleu: Les lesions principals no són inflamatòries. Les pústules i barbs que apareixen són petits i poc nombrosos, generalment menys de 10.
  • Acne moderat: Existeix un major nombre de pústules i barbs, entre 10 i 40. El tronc també pot estar afectat.
  • Acne moderadament greu: Existeixen nombroses pústules i barbs, entre 40 i 100, normalment amb lesions infiltrants i profundes. Les àrees de pell afectada s’estenen a més de la cara, al tors i esquena.
  • Acne greu: Caracteritzat per moltes lesions grans i doloroses, nòduls i quists, junt amb moltes pústules i barbs.

FISIOPATOLOGIA

L’acne és produït per un conjunt d’events produïts en cadena en el fol·licle pilós. En primer lloc hi ha un increment en la producció de seu, seguit d’una alteració en la queratinització del fol·licle, el qual queda taponat, que fa més fàcil que hi hagi una colonització bacteriana local per Cutibacterium acnes, provocant una inflamació d’aquest fol·licle. Segons els grau d’inflamació, poden deixar més o menys marques i cicatrius.

TRACTAMENT

Encara que l’acne tendeix a desaparèixer, és habitual que generi cert discomfort a la persona que ho pateix i per això és aconsellable un tractament. A la vegada també és important instaurar-lo per disminuir i evitar les cicatrius i marques que pot deixar.

És important analitzar cada cas en concret, segons la gravetat de les lesions, la duració, el tipus de lesions, la localització, l’edat del pacient, el risc de deixar cicatrius i pigmentacions, l’ús de tractaments previs, la repercussió psicològica, el desig d’embaràs a curt plaç…

Normalment, les lesions localitzades a la cara, poc inflamades i sense lesions quístiques, milloren amb retinoides tòpics, àcid azelaic, peròxid de benzoïl, alfahidroxiàcids i antibiòtics tòpics, i a vegades si s’afegeix un antibiòtic oral es potencia l’efecte donant resultats prolongats. El tractament hormonal amb un progestàgen antiandrogènic i estrògens, la isotretinoïna oral, l’espironolactina i la flutamida són altres opcions orals que disposem per acne més greus.

Dels tractaments estètics pel maneig de cicatrius, marques residuals i discromies destaquen els pílings químics, el laser CO2 i altres teràpies amb llum (llum polsada, llum blava o vermella…).

Tot i el tractament, les mesures generals, sobretot la higiene i el tractament de manteniment són claus per mantenir la remissió de l’acne.

Els dermatòlegs, com a especialistes en la salut de la pell, et podem ajudar amb la rutina cosmètica per minimitzar l’acne o evitar-ne l’aparició. I si ja tens acne, podem ajudar-te a corregir factors interns i aconseguir un control integral de l’acne.

Leave a comment