Què té l’oli de rosa mosqueta?

Què té l’oli de rosa mosqueta?

Els olis vegetals s’utilitzen des de fa segles per la cura de la pell i en el desenvolupament galènic de formulacions.

L’oli de rosa mosqueta, és un oli vegetal que s’obté directament de la llavor de la Rosa Moschata o Rosa Rubiginosa, un arbust silvestre, de la família de les roses, que pot mesurar fins a 2 metres d’altura amb branques primes i flexibles, cobertes d’espines de color violaci. Les fulles són caduques, de vores serrades. Les seves flors tenen 5 pètals de color rosat. El seu fruit té una forma ovalada de color vermell o ataronjat amb restes espinoses al seu extrem. L’arbust és originari d’Europa central, on es cultiva sobretot a Polònia, Hongria i Rússia però també es troba a l’Àfrica i a la Índia. Va ser introduït a Xile durant la conquesta i actualment cobreix gran part de la seva superfície, des del nivell del mar fins a 2000 metres d’altura. Avui dia, Xile és el principal productor i exportador d’oli de rosa mosqueta.

La rosa mosqueta s’ha cultivat tradicionalment com a arbust ornamental, ja que és una espècie molt resistent. Els seus fruits s’utilitzen per elaborar conserves i melmelades.  També s’utilitzen per la preparació d’infusions, aportant un sabor astringent i àcid característic.  A més, per la seva composició excepcional s’ha convertit en els darrers anys en el millor aliat per la pell gràcies a les nombroses aplicacions cosmètiques i dermatològiques.

La composició química de l’oli de rosa mosqueta es caracteritza per un alt percentatge d’àcids grassos essencials poliinsaturats, entre els que destaca l’àcid cis-linoleic i alfa-linolenic, a més de vitamina A, C, E i antioxidants naturals com flavonoides i beta-carotens. Tots aquests components fa que sigui un producte perfecte per la cura de la pell.

Les seves principals propietats són:

  • Hidratant
  • Reafirmant
  • Reparadora
  • Antioxidant
  • Antiinflamatòria

que ajuden a reparar la pell danyada i irritada, millorant l’aspecte de cicatrius, ferides i cremades. 

Aprofito el post per comentar que natural no significa necessàriament sostenible. Actualment hi ha una tendència a comprar productes naturals, sense saber exactament què vol dir natural o quins avantatges té.

Si volem aportar el nostre granet de sorra disminuint l’escalfament global del planeta ja que el canvi climàtic ens afecta negativament la salut i també la salut cutània, a més de les accions polítiques i de grans empreses, la nostra actitud pot influir en aquest procés. Utilitzar la cosmètica de forma més sostenible pot ser un gest, i com?

  • Triar productes sostenibles i recolzar els laboratoris o empreses que vetllin per això.
  • Reduir els envasos, optar per marques amb poc packaging i amb material reciclable o bé fets amb un sol material, més fàcil de reciclar.
  • Reduir el consum, comprant únicament els productes que siguin necessaris, adequats per la nostra pell i eficaços, prescindint de productes que no aporten beneficis. Menys és més!

Si voleu saber més sobre el tema, podeu consultar el podcast de Dermothèque, un podcast de dermatologia , d’unes companyes dermatòlogues que admiro!

https://podcasts.apple.com/es/podcast/dermotheque-podcast-dermatolog%C3%ADa-hecho-por-dermat%C3%B3logas/id1550516724?l=ca&i=1000513235052

Leave a comment