Els míliums, també anomenats comedons tancats, són petites pàpules blanques, brillants i dures d’1-3 mm que solen aparèixer al voltant de les parpelles, les galtes, el front i fins i tot a la zona genital. Són acumulacions de queratina que es formen en el fol·licle pilós quan aquesta queda retinguda en la desembocadura de les glàndules pilosebàcies.
Poden aparèixer a qualsevol edat, des de nounats fins a persones d’edat avançada.

Solen ser asimptomàtics. No suposa cap alteració de la salut ni és contagiós, tot i que ocasiona molèsties a nivell estètic ja que acostuma a aparèixer en zones visibles (cara).
Causes
Un mílium es forma a la base del fol·licle pilós o d’una glàndula sudorípara. La queratina queda atrapada sota la capa externa de la pell, formant un petit quist dur al tacte i d’aspecte de boleta blanca.

La causa que provoca l’aparició dels quists de mílium actualment es desconeguda però es sap que hi ha pells que tenen més tendència que d’altres i que hi ha certs factors com la predisposició genètica, la sobreexposició solar, la tendència a tenir acne, l’ús de cremes oclusives o el tabac que afavoreixen la seva aparició. Solen aparèixer de forma espontània.
En el cas dels nounats es creu que apareixen com a conseqüència de la immaduresa dels fol·licles pilosebacis.
En molt poques ocasions poden estar associats a certes malalties de la pell com el síndrome de Bazex-Dupre-Christol, de Rombo o de Gardner.
Tractament
Els quists de mílium dels nounats desapareixen sols en el termini d’algunes setmanes, per tant no és necessari realitzar cap tractament.
Com hem comentat anteriorment, no és necessari eliminar-los ja que no tenen cap transcendència mèdica. Tot i així, s’acostumen a treure per incomoditat estètica.

Existeixen diferents tècniques per l’eliminació:
- Obertura i drenatge: es realitza mitjançant la punció amb una agulla, bisturí o llanceta. L’inconvenient d’utilitzar aquesta tècnica es que no s’elimina la càpsula on queda retinguda la queratina, per tant el mílium pot tornar a reaparèixer en el mateix lloc. En zones a prop de l’ull no és fàcil de realitzar aquesta tècnica, ja que no és fàcil exercir la pressió necessària per eliminar el contingut.
- Làser de CO2: utilitzant aquesta tècnica s’elimina el quist de manera immediata i definitiva ja que s’evapora la càpsula sense deixar cicatriu. És el més indicat per eliminar quists de mílium en zones sensibles, com per exemple les parpelles.
Prevenció
Per evitar l’aparició de míliums en un futur i a més a més, reduir l’aparició de signes prematurs d’envelliment cutani s’aconsella:
- No apretar-los
- Utilitzar protectors solars
- Evitar cremes greixoses i bases de maquillatge denses
- Utilitzar gel netejador seboregulador
- Aplicar una crema retexturitzant que contingui retinol o bé àcid glicòlic o àcid salicílic…
- Realització regular de peelings químics o exfoliacions
Si tot i fer una correcte prevenció, apareixen o persisteixen els míliums, consulta al dermatòleg per una extracció professional dels mateixos o bé la indicació d’algun tractament a la consulta.