Relació entre els suplements proteics i l’acne

Relació entre els suplements proteics i l’acne

Se sap que l’ús de substàncies entre esportistes és una cosa habitual i de moda. Són els anomenats “body builders” i en moltes ocasions no es realitza sota cap supervisió d’especialistes en nutrició i, de vegades, els productes que es consumeixen no tenen estudis científics que en donen suport.

Recentment s’ha reportat que l’acne és un dels efectes secundaris més comuns de l’ús de suplements proteics, sobretot els de sèrum de llet. De fet, fa temps que se sap que la llet ja sigui sencera o descremada, és un dels causants de l’acne quan se’n consumeix en abundància.

Les proteïnes més usades en els batuts proteics són sobretot les del sèrum de la llet, les de la llet i les de la clara d’ou.

PROTEÏNA DE SÈRUM DE LLET (WHEY)

La proteïna de sèrum de llet és la més popular, també coneguda com a proteïna whey. És fàcil de digerir, de ràpida absorció; és a dir; la proteïna arriba ràpidament al torrent sanguini per ser utilitzada i conté leucina, per això és perfecta per a la creació i sintetització de la proteïna muscular abans i just després d’entrenar. En general, el contingut de proteïna és almenys d’un 85% o més, depenent del grau de processament. I una bona notícia per a les persones intolerants a la lactosa, la proteïna de sèrum de llet conté molt poca quantitat de lactosa.

PROTEÏNA DE LLET (CASEÏNA)

Una de les principal diferències entre la proteïna del sèrum de la llet i la proteïna de la llet, és que aquesta última, presenta més glutamina, aminoàcid associat a preservar i mantenir la massa muscular. Una altra diferència notable entre aquestes dues proteïnes, és que la caseïna s’absorbeix més lentament, proporcionant de manera continuada i gradual una aportació de proteïnes al cos. Així, és més útil com a “proteïna nocturna” per abans d’anar-se’n al llit. És en aquests moments de “descans”, quan dormim, quan el cos repara les fibres musculars malmeses i en crea de noves. Finalment, si la comparem amb la proteïna de sèrum de llet, la proteïna de llet conté menys proteïna i més lactosa.  Són bones fonts de caseïna els formatges baixos en greix i el formatge cottage.

Si la comparem amb la proteïna de sèrum de llet, la proteïna de llet conté menys proteïna i més lactosa. S’absorbeix més lentament i proporciona al cos proteïna durant diverses hores. Així, és més útil com a “proteïna nocturna” per abans d’anar-se’n al llit. Són bones fonts de caseïna els formatges baixos en greix i el formatge cottage.

La llet, a més de contenir proteïna dins de la composició, té una hormona promotora d’insulina (IGF-1 o el factor de creixement similar a la insulina-1). Aquesta hormona s’encarrega de promoure el creixement de les cries de les vaques, cosa totalment normal, ja que fins i tot la llet materna la conté amb el mateix propòsit. No obstant això, quan hi ha un excés d’aquesta hormona, hi ha un desequilibri a l’organisme produint un excedent de greix a la pell (hiperseborrea), una major producció per part de les cèl·lules de la pell (hiperqueratosi), produint una obstrucció de la unitat pilosebàcia i una inflamació d’aquesta portant a l’acne.

A més a més, la majoria dels productes de proteïna de sèrum de llet d’avui dia contenen edulcorants artificials, saboritzants i fins i tot colorants, que juntament amb carbohidrats que també poden incorporar, tenen una alta carga calòrica, cosa que significa que poden augmentar el nivell d’insulina a la sang i ajudar en el desenvolupament de brots d’acne.

ALTERNATIVES

Existeixen altres alternatives a les proteïnes del sèrum de la llet per augmentar el rendiment esportiu o la musculació. Alguns dels exemples més utilitzats s´ón:

  • Proteïna de llavors de cànem: que són riques en àcids grassos essencials i tenen al voltant del 25% de proteïna. Fàcil de digerir i una de les proteïnes vegetals més biodisponible.
  • Proteïna de pèsol també és una bona alternativa. No obstant això, pel fet que és a base de plantes, manca d’alguns aminoàcids essencials que sí que es poden trobar a la proteïna del sèrum de llet.
  • La carn magra

Normalment podràs obtenir tota la proteïna que necessites si portes una dieta equilibrada. En general aquesta és l’opció preferible, ja que també s’ingereixen vitamines, minerals, antioxidants, etc. Pots portar una dieta alta en proteïnes consumint fonts de proteïnes baixes en greix, com ara carns magres, peix, ous, formatges frescos, formatge en gra i iogurt. Juntament amb proteïnes  provenint de  fonts vegetals com: els llegums, els grans/llavors, pseudocereals (com la quinoa) i la soja.

També cal saber que si consumeixes més proteïna de la que el teu cos necessita, aquesta es pot emmagatzemar en forma de greix; i d’altra banda, l’excés de proteïna a llarg termini pot provocar altres desequilibris funcional com l’excés d’àcid úric…

Espero que t’hagi resultat interessant i si tens un brot d’acne i prens suplements proteics, revisa el què prens.

Si tens qualsevol dubte, deixa’l als comentaris i intentaré respondre.

Leave a comment