El retinol és un derivat de la vitamina A i forma part de la família dels retinoides. Cada un d’ells té un potencial diferent i presenta varis efectes sobre la pell. Està considerat el producte estrella antiedat.

L’àcid retinoic és el metabòlit actiu i al no requerir transformació és el més eficaç. Aquest però, necessita recepta mèdica i és el que presenta més efectes secundaris i la seva tolerància és pitjor.
El retinol té efectes beneficiosos similars als de l’àcid retinoic però amb menys efectes adversos. És per això que és el més utilitzat en cosmètica.
Quins efectes té el retinol?
- Augmenta el gruix epidèrmic
- Incrementa la producció de col·lagen i disminueix la seva degradació
- Augmenta la fibrina i l’elastina
- Disminueix el contingut de melanina
- Inhibeix la producció de greix
- Evita la formació de comedons i els elimina
Enfront al fotoenvelliment, el retinol accelera la renovació cel·lular i repara i estimula les fibres de col·làgen aportant major vitalitat, fermesa i elasticitat a la pell. A més, té un efecte reductor sobre les taques de la pell ja que inhibeix la producció de melanina. Finalment, és també útil en l’acne tan en la fase inflamatòria com comedogènica.

Quan començar a utilitzar retinol?
A partir dels 30 anys, la producció de col·lagen comença a disminuir i és bo començar a ajudar la pell a mantenir-se ferma i evitar les arrugues. En casos amb un acne marcat es pot començar a utilitzar abans ja que redueix la producció de greix i evita l’obstrucció dels porus, disminuint els grans.
El tipus de pell determinarà les particularitats de cada aplicació. Si la pell no està protegida o sana és millor esperar. En pells sensibles o amb rosàcia o si s’acaba de fer un tractament amb làser també és millor consultar-ho a un professional. També és un tractament que està contraindicat durant l’embaraç i la lactància ja que és teratogènic per via oral i no hi ha estudis de seguretat a nivell tòpic.
Quins efectes secundaris té?
El principal efecte secundari és la irritació i la sequedat. Sol aparèixer durant les primeres 2 setmanes i posteriorment va millorant. Aquest procés de tolerància del retinol es coneix amb el nom de RETINITZACIÓ.
També pot augmentar la sensibilitat a la llum solar, motiu pel qual es recomana usar-lo de nit i acompanyat de protecció solar de dia.
Com usar correctament el retinol?
- Aplicar-lo de nit.
- Combinar-lo amb protecció solar de durant el dia.
- Començar amb concentracions baixes i fins i tot nits alternes i anar augmentant progressivament la freqüència i la concentració.
- Mantenir una pell hidratada per minimitzar la irritació.
- Evitar el contacte amb els ulls, parpelles, mucosa nasal, oral i ferides obertes.
- Evitar la seva acumulació als plecs del nas.
- No barrejar diferents productes amb retinoides ni altres àcids.

Amb què es pot combinar?
Els retinoides es combinen perfectament amb els antioxidants per tenir una funció reparadora més completa.
** Una rutina ideal seria la de combinar un antioxidant i fotoprotecció de dia i retinol de nit.