Teràpia fotodinàmica

La teràpia fotodinàmica, dins les seves diverses aplicacions en les especialitats mèdiques, també s’utilitza per tractar diverses afeccions dermatoestéticas. La tècnica consisteix a administrar un compost fotosensible que s’acumula en les cèl·lules diana a tractar, i transcorregut un temps anomenat període d’incubació, il·luminar amb una llum de longitud d’ona dins de l’espectre d’absorció de l’fotosensibilizant. L’efecte terapèutic s’obté amb la fotoactivació del producte sensibilitzant en el teixit patològic, el que condueix a el dany oxidatiu en una àmplia varietat de dianes cel·lulars. El resultat final és la destrucció de el teixit cancerós o anòmal gràcies a la síntesi d’oxigen reactiu monoatòmic i a el dany oxidatiu que originen els radicals lliures en les cèl·lules alterades i en les cèl·lules endotelials dels neovasos anòmals.

És un tractament no invasiu i selectiu per la major capacitat que tenen les cèl·lules tumorals o alterades per captar i concentrar l’agent fotosensibilitzant, amb menor velocitat d’eliminació.

A la pell s’utilitza amb èxit en el tractament de queratosis actíniques, carcinoma basocel·lular, malaltia de Bowen, acné, rosàcia i també per corregir el fotoenvelliment cutani.