SOL i PLANTES

SOL i PLANTES

La fitofotodermatitis, com el seu nom indica, és una inflamació de la pell provocada pel contacte amb determinades plantes per una exposició recreativa o ocupacional, sent necessària l’exposició al sol per activar el procés. La resposta inflamatòria és una reacció fototòxica a components químics fotosensibilitzants de diverses famílies de plantes.

Es tracta d’un motiu freqüent de consulta mèdica, sobretot durant els mesos de primavera i estiu. Determinades professions són més susceptibles com els jardiners, agricultors o cambrers.

La reacció fototòxica és causada per les furocumarines (psoralens) que es troben en determinades plantes i és necessària l’acció de la llum, habitualment  amb longituds d’ona entre 320-400nm= UVA. El grau de reacció cutània depèn del tipus i la quantitat de substància fototòxica que penetra la pell, així com la dosis de radiació.

Les principals plantes productores de fitofotodermatitis són

  • Rutàcies: cítrics (llima, taronja, taronja amarga, llimona), bergamota i ruda comú.
  • Apiàcies: pastanagues, anet, fonoll, julivert, api i xirivia.
  • Moràcies: figuera (fulla i tall)
  • Hipericàcies: hipèric (flor de sant Joan)
  • Caparidàcies: tàperes

Després del contacte amb la planta i l’exposició al sol apareixen les manifestacions clíniques que poden anar des de prurit sense lesions, fins a un quadre d’eritema, edema, vesícules i ampolles. És molt característica la distribució a les zones fotoexposades i la presència de lesions lineals o figurades. 

Un cop solucionat el quadre, pot persistir una hiperpigmentació postinflamatòria.

Les persones que utilitzen perfums amb oli de bergamota poden desenvolupar línies hiperpigmentades a la zona de contacte amb el perfum, típicament la zona del lateral del coll, fenomen que s’anomena dermatitis de berloque.

Per aquest motiu, es recomana evitar el contacte directe dels perfums sobre la pell, sobretot durant els mesos d’estiu o quan s’està exposat al sol. 

També s’aconsella vigilar quan es manipulen cítrics al sol o certs tipus de poda de plantes a ple sol.

Espero que us hagi resultat interessant.

Bona entrada de l’estiu!

Leave a comment