Tipus d’ulleres i tractament

Tipus d’ulleres i tractament

La zona del contorn dels ulls és la part més sensible de la cara, la seva pell és quatre vegades més fina que la resta del cos, el Ph és diferent i té menys glàndules sebàcies i fol·licles pilosos, cosa que farà que l’equilibri hidrolipídic sigui més difícil de mantenir, augmentant la tendència a la dessecació i irritant-se més freqüentment.

A més a més, aquesta zona està exposada a factors externs (contaminació, fum, maquillatge, humitat, sol…), soporta els gestos oculars i és la primera on es mostren els signes de cansament i envelliment en forma de diferents tipus d’ulleres i altres signes.

Quines són les causes de les ulleres?

 • Racials
 • Hereditàries
 • Característiques estructurals
 • Envelliment
 • Retenció de líquids
 • Trastorns hormonals
 • Altres patologies cròniques

Sol haver-hi fluctuacions durant el dia i augmenten amb els canvis de pes i falta de descans. 

Quins tipus d’ulleres hi ha?

 • Canvis de coloració marró: pel pigment acumulat (dipòsit de melanina), tan en pell clara com fosca, hi ha un component hereditari important, poden ser postinflamatòries o per excés solar.
 • Canvis de coloració vermell-blavós: vasos de fons (per la congestió i enlentiment del retorn venós), sobretot en pells clares, mal descans nocturn, estrés i tabac.
 • Bosses: es perd tensió en el teixit del voltant dels ulls, es perd grassa de les galtes i el lligament orbito-malar cedeix generant la bossa. Hi ha una tendència genètica i augmenta amb l’envelliment.
 • Enfonsament: aprimament de la pell de la ullera i disminució de la grassa de la galta que es desplaça cap avall per pèrdua de suport.
 • “Patas de gallo”: són arrugues d’expressió al lateral del canto extern de l’ull, es marquen més amb gent que riu molt.
 • Dermatitis atòpica o dermatitis de contacte (irritativa o al·lèrgica): inflamació crònica que ocasiona hiperpigmentació de la zona, coïssor i eritema.

Quins són els tractaments en cada cas?

 • Canvis de coloració marró: En aquests tipus d’ulleres cal evitar el sol i usar fotoprotector a diari. Per disminuir la coloració marró es pot fer un peeling, làser o llum polsada intensa i usar fórmules despigmentants específiques per la zona (àc. kògic, ac. tranexàmic…).
 • Canvis de coloració vermell-blavós: El contorn d’ulls més adequat per tractar o millorar les ulleres és una crema-gel amb actius anticoagulants (com la vitamina K, àrnica, gingko biloba…) antioxidants i refrescants. També pot millorar-ho el làser de colorant pulsat i la carboxiteràpia.  
 • Bosses: El tractament més indicat i definitiu en aquest cas és la blefaroplàstia ja sigui amb cirurgia o amb làser o amb la combinació de les dues. En casos més lleus es pot aplicar àcid hialurònic a la galta per millorar-ho o bé la radiofreqüència. El contorn d’ulls que porta cafeïna o tè verd… el podem fer servir de forma complementària.
 • Enfonsament: per aquest tipus d’ullera el tractament més indicat és l’àcid hialurònic.
 • “Patas de gallo”: per aquestes arrugues cal evitar el sol, i el tractament estrella és la  toxina botulínica acompanyat d’àcid hialurònic si ja estan molt marcades i es pot usar un contorn d’ulls amb àcid hialurònic, pèptids o retinoids a concentracions baixes. 
 • Dermatitis atòpica o dermatitis de contacte (irritativa o al·lèrgica): en aquests casos cal consultar al dermatòleg per a un correcte diagnòstic i descartar una al·lèrgia a cosmètics. Cal actuar en la fase aguda del quadre perquè no es cronifiqui. Hi ha cosmètics específics per aquestes patologies que no irriten i reparen la zona.
Contorno de ojos: todo lo que no sabías sobre cómo usarlo

Els contorns d’ulls es recomana aplicar-los després de la higiene i abans d’aplicar els antioxidants i/o les cremes. S’aplica fent petits tocs amb el dit anular sobre la zona de l’os de  la zona orbicular per estimular la circulació sanguínia, seguint la direcció del llagrimal al temple.

És necessari sempre un contorn d’ulls?

La resposta no és senzillament un sí o un no, és un depèn, de les necessitats de cada cas. Com s’ha comentat prèviament, la zona del contorn dels ulls és més fina i delicada que la resta de la cara pel què s’han d’evitar irritants i substàncies molt volàtils en la seva composició. Aquest tipus de productes estan enfocats a prevenir o atenuar les ulleres però també per millorar les arrugues, ajudar a mantenir una correcte hidratació de la zona i en moltes ocasions, protegir la zona de tractaments intensius que s’apliquen a la resta de la cara, com àcids o retinoids. 

Ara bé, si no hi ha cap preocupació específica de la zona, es pot utilitzar la mateixa crema hidratant de la cara per aquesta zona, sempre i quan no porti ingredients irritants o excessivament astringents. 

És igual d’important usar el protector solar en aquesta zona (cal buscar els oftalmològicament testats) si es volen  evitar arrugues prematures i també és important usar ulleres de sol. Mantenir uns hàbits dietètics saludables i evitar el tabac millorarà l’aspecte del contorn d’ulls a llarg plaç.

Leave a comment